torsdag 29 november 2012

Julstjärnan, en klassiker!



Julstjärnan (Euphorbia pulcherrima):  kommer ursprungligen från Mexiko där den växer sig stor i det varma klimatet. När vi var i Mexico i mars 2012 så såg vi tyvärr ingen julstjärna/buske...

Kyla och drag är det värsta en julstjärna vet och det är den vanligaste orsaken till att växten tappar sina blad. Såhär kan de se ut i verkligheten, ute i naturen:


Mycket häftiga med sina färgglada högblad. (Blommorna är de små gula prickarna i mitten på det röda...)
 I butiken här i Sverige kan du hitta julstjärnan i alla storlekar, varianter, kvalitéer och prisklasser. Det finns allt ifrån ministjärnor till stooora julstjärnor på stam, och i vitt, rosa, aprikos - rött.

 I Västeråsbutikerna kan du lätt hitta lokalodlade julstjärnor från Barkarös handelsträdgård.
Såhär ser den klassiska julstjärnan ut:


Lite skötselråd:
Rumstemperatur 15 till 22 °C.
Vattning: Lagom med fingervarmt vatten. Undvik rotblöta eller uttorkning. Näring är inte nödvändigt då vi oftast har denna blomma under en kort tid. Att få den att blomma igen är mycket tidskrävande.
Placering: Ljust men inte direkt solljus, ABSOLUT INTE STÅ I DRAG.
Transport: Slå in ordentligt i papper och ta plantan direkt hem. Har det varit mycket kallt ute och du har gått en liten promenad med paketet (vilket är bra att undvika) så under lättar det alltid att vänta med att öppna paketet när du kommer hem. Så värmen får krypa tillbaka sakta till blomman.... Gäller egentligen alla blommor på vintern, för att inte de ska få värmechock.


Julstjärnan kan orsaka illamående och kräkningar om den förtärs i stora mängder, men den är inte dödlig. Kan vara bra att undvika denna om man vet att ens husdjur äter på växterna man köper hem...


Det var klassikern som de allra flesta bara "måste ha" till advent. Kanske man köper vita till 1:a advent för att sedan byta ut till röda närmare 4:e advent.


Vår mest kända tv-florist Johan Pettersson var på TV4 igår och pratade lite.
Här kan ni se klick från TV4play och nyhetsmorgon där Peter Jihde och Tilde de Paula får lära sig om blommor till advent. Johan gör ett toppen jobb... och håller lugnet:

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2245016

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2245002

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar