söndag 18 november 2012

Novemberkaktus

Nu gör jag ett försök igen att då och då skriva lite om krukväxter som är inne för säsongen. Jag hoppas att ni uppskattar det och eventuellt får lite tips om någon ny/gammal växt som ni vill köpa för att piffa upp hemmet lite extra.

Denna gång blir det Novemberkaktusen:

 
Schlumbergera truncata är en kaktusväxt som är mycket lättskött. (Succulent) Den behöver väldigt lite vatten eftersom den samlar på sig vatten i de "platta delarna". Får absolut inte över vattnas då den lätt kan ruttna.
Trivs bäst i öst/väst läge då den inte gillar direkt sol. Novemberkaktusen trivs bäst om den får en viloperiod, vilket gör att den kan sätta nya kroppar = få ny energi för blomningen.

Denna växt är en så kallad epifyt, som alltså lever på en annan växt, tex ett träd i Brasiliens djungel. (Där den har sitt ursprung.) Värsta häftigt va!?!? Sen har den inte taggar, som man skulle kunna tro, utan bara små spetsiga hår i kanterna på "bladen".

Novemberkaktusen växer på sig rätt så bra, vilket gör att den passar finns som ampelväxt eller i höga stilrena krukor.

.

 

Här har ni fina vita exemplar på bilderna, men ute i butikerna så hittar ni även rosa/lila/röda varianter så här års. Dessa finns i alla möjliga storlekar så priserna kan variera enormt beroende på kvalité och storlek. Men en "normal" ligger runt 80:- eller under 100:-  i alla fall.

Kanske tänker ni tant-blomma om denna, men det tycker jag är lite synd då det är en väldigt enkel och tacksam blomma. Kom ihåg att inte vrida runt den för mycket bara. När den väl kommit hem, låt den stå åt samma håll hela tiden. Annars finns risken att knopparna/blommorna trillar av... (Den vrider sig efter solen dvs det håll den är van att få "ljuset" ifrån..)

Trevlig November!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar