måndag 10 december 2012

Amara... amara... AMARYLLISAR! ;-)

Ja amaryllis är en välkänd julblomma, även om alla lökväxter är vårblommor egentligen.

Hippeastrum x hortorum bör köpas i god tid före jul för att hinna komma upp ur löken. Det kan ta några veckor nämligen. Man kan "styra" dessa med värme och kyla.
Vill man stoppa utvecklingen/ få njuta längre av blomningen =ställ svalare. Dock ej minus.
Vill man att den ska utvecklas fortare= ställ lite varmare, vid ett element.



En amaryllis lök kan du få för 49:- men då är det oftast bara 1 stängel i löken och kanske inte så kraftig blomning. (=sämre kvalité) Satsa på en lök från ca 99:- och uppåt till närmare 200:-. Vissa sorter är dyrare då de är mer exklusiva sorter eller kanske en jumbolök med doft. Det säger sig själv att en jumbolök före 150:-, ger mycket med WOW-effekt än en ICA-lök för 29:-. Förlåt ICA men så är det oftast...

Amaryllisen behöver inte så mycket skötsel, och endast nått snapsglas med vatten i veckan. Vissa säger runt 1/2dl vatten varje vecka, och lite mera vid blomning. Tål de flesta lägen men helst inte direkt sol.

Om man mot förmodan inte hunnit köpa sin favorit amaryllis så säljs denna skönhet även som snittblomma. Från 50:- -100:- per styck, beroende på sort och vart i landet du bor. Detta är en mycket hållbar snittblomma (ca 2veckor) som inte behöver så mycket skötsel. Den kan till och med hängas upp och ner, tack vare att den har ett hål i stjälken där man häller i vatten.


Jag skulle kunna skriva en himlans mycket om Amaryllisen men jag tror det får räcka för denna gång :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar