söndag 25 september 2011

Äta rönnbär!?!

Rönnbär är ju otroligt läckert att använda som dekorationsmaterial, eller hur? Men jag fundera på att börja äta rönnbär istället.. .varför inte? 

 Ser ni all c-vitamin på bilderna!!!!
Havtorn är tydligen godare än rönnbär och de innehåller 165 milligram C-vitamin per 100 gram - rönnbär 98 mg/100g ...hmmm


Blev lite sugen på gran också. Granskott har väl alla ätit någon gång men knappast gransoppa.

Gransoppa (4 port)

6 dl granskott,
( Plockade när de är mjuka och gröna i maj. Tänk på att inte plocka så många på varje gran för att undvika att granen skadas!)
12 dl vatten
1 buljongtäring
salt
muskotnöt
majsenamjöl
3 dl grädde

Koka granskotten i vatten ca 25 minuter. Sila bort granbarren. Ta lite av granbarren, ett par deciliter och hacka dem. Häll tillbaka dem i soppan. Lägg i buljongtärningen, salta om det behövs. Krydda med lite muskot. Red soppan och tillsätt grädden. Färdigt!

Tallbarr innehåller också c-vitamin. På vintern innehåller de 8 ggr mer per 100 gr än vad apelsiner gör.


Granbarrsoppa (4 port)


6 dl granbarr
12 dl vatten
1 buljongtärning (grönsak)
salt
muskotnöt
majsenamjöl
3 dl grädde
5 cl torr sherry

Repa av, koka granbarren i vatten ca 25 minuter. Ta lite av granbarren, ett par deciliter och hacka dem. Häll tillbaka dem i soppan. Lägg sedan i buljongtärningen, salta om det behövs. Krydda med lite muskot. Red soppan och tillsätt grädden och sherryn.

Spännande va!


Håll er friska, Flora by Lindberg ;-)


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar